Novosti

Festival znanosti 2019

Festival znanosti 2019

Medils je kao i prošlih godina aktivno uključen u Festival znanosti 

facebook stranica festivala

Radionica Pigmentarium vivum

Jesi li se ikada zapitao zašto je trava zelena, mrkva narančasta, a cikla ljubičasta? Kakve to čudesne tvari uzrokuju obojenost i čemu služi ta široka paleta biljnih boja samoj biljci, a kako može poslužiti i nama? Jesi li znao da postoje i skriveni biljni pigmenti?  Dođi na našu radionicu gdje ćemo uz pomoć laboratorijske opreme zajedno odogoviriti na sva ova pitanja i uz druženje i zabavu otkriti koje se sve tajne kriju iza biljnih boja!

Radionica Postani i ti istraživač

Polaznici će u okviru ove aktivnosti biti u mogućnosti samostalno provoditi eksperimente na temelju kojih će, uz pomoć mentora, doći do za život važnih zaključaka. Kemijske reakcije u navedenoj aktivnosti, na kojima se temelji naše malo znanstveno istraživanje, uvjetuju promjene boja što je ključ pri dobivanju rezultata i njihovoj interpretaciji, u ovom slučaju. 

  1. Vitaminom C protiv prehlade

Vitamin C – od molekule zdravlja do našeg organizma - to je tvar vrlo važna za naš život, koja pomaže našem organizmu da se bolje zaštiti od neprijateljskih tvari i mikroorganizama koji bi rado napali naše tijelo. Na ovoj ćemo radionici naučiti na koji se način provodi laboratorijska analiza te ćemo testirati različite namirnice na količinu vitamina C, koristeći profesionalnu kemijsku opremu. Rezultate ovog istraživanja iskoristit ćemo za kreiranje zdravog jelovnika.

  1. Šećeri – jesu li svi jednako slatki?

Cilj ove aktivnosti je upoznati polaznike pobliže sa značajkama ugljikohidrata, jednog od najvažnijih izvora energije za organizam – pokazati da su svi šećeri zapravo probavljivi ugljikohidrati te da se mogu pojavljivati kao jednostavni i složeni šećeri. Pomoću pokusa i demonstracija utvrdit će se svojstva jednostavnih i složenih šećera, kao i njihova zastupljenost u namirnicama.

  1. Radionica: DNA – molekula života

Zašto je tako važna i neophodna molekula DNA? Ova molekula života temeljni je nosioc genske informacije. odnosno genskog kôda. Navedena informacija, odnosno uputa, zaslužna je za sintezu proteinâ, za rast i razvoj stanice, odnosno organizma te, u konačnici, zaslužna je za naslijeđivanje određenih svojstava kod gotovo svakog oblika života. Postani sudionikom ove radionice i u laboratorijskim uvjetima samostalno izoliraj molekulu DNA iz banane i jagode!

 

Festival znanosti 8-13.04.2019 

Dokumenti

Name:
Email:
Subject:
Message:
x