Novosti

Noć istraživača 2023

Vidimo se na Noći istraživača - i ove godine smo s vama u petak 29. rujna od 17 do 22 sata!

Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača koja će se istodobno održati u 26 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Reconnect science with the blue society - Blue-connect, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Kao i prošle godine, istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre.

 

SPLIT: Prokurative, Francuska alijansa i Pravni fakultet

Istraživači Sveučilišta u Splitu i projektni partneri s tri istraživačka instituta: Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranskog instituta za istraživanje života i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, i ove su godine pripremili niz zanimljivih aktivnosti na više od 30 štandova: Zanima li vas kako trenutačno zamrznuti vodu?, Kako napraviti dugu u čaši?, Zašto ne biste naučili sami izraditi nevidljivu tintu?, Kako sok crvenog kupusa može poslužiti kao indikator i za kiseline i za lužine?, Mogu li mora i oceani pružiti odgovor na rastuću potrebu za opskrbom svježom vodom primjenom tehnologije desalinizacije?, samo su neka od pitanja na koje možete dobiti odgovor kroz zabavne i jednostavne pokuse i radionice. Imat ćete priliku saznati koja je poveznica između forenzike i očuvanja biološke raznolikosti i zaštiti divljih životinja te koje predmete iz svakodnevne upotrebe možemo iskoristiti za prikupljanje otisaka prstiju. Okušajte se u forenzičkom radu i saznajte na koji način forenzičari identificiraju krivolovce pomoću bioloških tragova i što je potrebno za otkrivanje, vizualizaciju i dokumentiranje otisaka prstiju. Otkrijte razlike između dronova, što su to podvodni dronovi i kako se mogu koristiti u eko akcijama čišćenja podmorja, i koja je primjena robotske ruke drona. Ovo je samo mali dio onoga što vas čeka u petak, 29. rujna, a detaljan program pronađite na našoj mrežnoj stranici:https://jaistrazujem.hr/program/

Poveznice

Name:
Email:
Subject:
Message:
x